- hnojiva (0)
-
přípravky na ochranu rostlin (0)
- - bakterie a enzymy (0)
- - hydratační látky (0)
- - mykorhizní houby (0)
- - ostatní přípravky (0)
- - přípravky na přírodní bázi (0)
- - přípravky pouze pro profesionální použití (0)
- - přípravky proti hlodavcům (rodenticidy) (0)
- - přípravky proti houbovým chorobám (fungicidy) (0)
- - přípravky proti mechu (0)
- - přípravky proti plevelům (herbicidy) (0)
- - přípravky proti škůdcům (insekticidy) (0)
- - přípravky proti škůdcům v domácnostech (biocidy) (0)
- - přípravky proti slimákům a plžům (moluskocidy) (0)
- - růstové aktivátory a stimulátory (0)
- substráty (0)
- zvířata (0)
- osivo (0)
paprika
Jedna sladká červená paprika obsahuje více než polovinu doporučené denní dávky betakaroténu pro dospělého muže. Kromě betakarotenu, který se v těle přeměňuje na vitamín A, paprika poskytuje i karotenoidy jako lykopen. Obsahuje téměř čtyřikrát více vitamínu C než citrony nebo pomeranče.
Díky neobyčejně vysokému obsahu antioxidačních vitamínů (A a C), které chrání buňky před mutagenními účinky karcinogenů, přispívá konzumace papriky k prevenci rakoviny. To platí zejména pro nádory trávicích orgánů (žaludku a tlustého střeva).
Pěstování: paprika patří k rostlinám, které potřebují teplo. Pro jejich pěstování je proto ideální fóliovník nebo skleník (ale pěstovat papriky můžete také na slunných stanovištích).
Výsev: začněte s výsevem už v polovině ledna. Semínka paprik vysejte do květináčů a dopřejte jim teplotu kolem 25 °C. Rostlinky nezapomeňte zalévat.