- hnojiva (0)
-
přípravky na ochranu rostlin (0)
- - bakterie a enzymy (0)
- - hydratační látky (0)
- - mykorhizní houby (0)
- - ostatní přípravky (0)
- - přípravky na přírodní bázi (0)
- - přípravky pouze pro profesionální použití (0)
- - přípravky proti hlodavcům (rodenticidy) (0)
- - přípravky proti houbovým chorobám (fungicidy) (0)
- - přípravky proti mechu (0)
- - přípravky proti plevelům (herbicidy) (0)
- - přípravky proti škůdcům (insekticidy) (0)
- - přípravky proti škůdcům v domácnostech (biocidy) (0)
- - přípravky proti slimákům a plžům (moluskocidy) (0)
- - růstové aktivátory a stimulátory (0)
- substráty (0)
- zvířata (0)
- osivo (0)
mrkev
Mrkev je skvělou zeleninou, která kromě samotné chuti také nabízí velké množství vitamínů a dalších tělu prospěšných látek.Mrkev patří mezi léčivé potraviny kvůli tomu, že má vysoký obsah provitaminu A. Je poměrně dobrý zdrojem vitaminů skupiny B a a vitaminu C a E. Jsou v ní přítomny i všechny minerály a stopové prvky včetně železa (0,5 mg/100 g).
Z karotenoidů je nejvýznamnější betakaroten, který se v těle mění na vitamin A. Karotenoidy jsou nezbytné pro správnou funkci sítnice, a to zejména při nočním vidění nebo při slabém osvětlení. Pomáhají také udržovat kůži a sliznici v dobrém stavu. Sto gramů mrkve (asi jedna středně velká mrkev) obsahuje tolik betakarotenu, že si z něj tělo vyrobí až trojnásobek doporučené denní dávky vitaminu A pro dospělého člověka.
Výsatba: Ideální je třeba měsíc duben, nicméně obecně vzato je možné mrkve zasít prakticky již v období, kdy nehrozí mrazíky, respektive když se teplota půdy vyšplhá nad nějakých 7 stupňů Celsia.