- hnojiva (0)
-
přípravky na ochranu rostlin (0)
- - bakterie a enzymy (0)
- - hydratační látky (0)
- - mykorhizní houby (0)
- - ostatní přípravky (0)
- - přípravky na přírodní bázi (0)
- - přípravky pouze pro profesionální použití (0)
- - přípravky proti hlodavcům (rodenticidy) (0)
- - přípravky proti houbovým chorobám (fungicidy) (0)
- - přípravky proti mechu (0)
- - přípravky proti plevelům (herbicidy) (0)
- - přípravky proti škůdcům (insekticidy) (0)
- - přípravky proti škůdcům v domácnostech (biocidy) (0)
- - přípravky proti slimákům a plžům (moluskocidy) (0)
- - růstové aktivátory a stimulátory (0)
- substráty (0)
- zvířata (0)
- osivo (0)
kedluben
Kedlubny bychom měli jíst hlavně proto, že obsahují dobrou dávku antioxidantů, také se v nich skrývají zdraví prospěšné vitamíny (B, C, K) a samozřejmě i nezbytné minerály (vápník, hořčík, fosfor, sodík a železo). Velmi vhodný je při problémech s trávením. Dobrý obsah vlákniny naše týraná střeva pročistí. Zelenina se občas doporučuje i při obtížích způsobovaných přirozenou zácpou. Velmi významnou roli hraje i při tvorbě žluči. Obsahuje látky prospěšné pro náš zrak a může působit i jako prevence proti vzniku šedého zákalu. Nízký obsah cholesterolu činí z této chutné zeleniny vhodnou potravinu pro ty, kdo mají problém s vyšším tlakem a nebo jim jejich rodinný lékař nahlásil příliš vysokou úroveň této steroidní látky v těle. Kedluben bývá velmi doporučován těm, kteří mají problémy s cukrovkou nebo trpí kornatěním tepen či je sužuje hypoglykemie.Je řazena mezi alergicky bezpečnou zeleninu.
Pěstování: Termín výsevu pro ranou polní kulturu je únor, vysazujeme v dubnu. Pro rychlení ve foliových krytech vyséváme osivo v lednu a rostliny vysazujeme na stanoviště v březnu. Během pěstování zajišťujeme optimální půdní vláhu pravidelnými středními dávkami vody. Vyrovnaný vláhový režim snižuje nebezpečí praskání a dřevnatění bulev.