- hnojiva (0)
-
přípravky na ochranu rostlin (0)
- - bakterie a enzymy (0)
- - hydratační látky (0)
- - mykorhizní houby (0)
- - ostatní přípravky (0)
- - přípravky na přírodní bázi (0)
- - přípravky pouze pro profesionální použití (0)
- - přípravky proti hlodavcům (rodenticidy) (0)
- - přípravky proti houbovým chorobám (fungicidy) (0)
- - přípravky proti mechu (0)
- - přípravky proti plevelům (herbicidy) (0)
- - přípravky proti škůdcům (insekticidy) (0)
- - přípravky proti škůdcům v domácnostech (biocidy) (0)
- - přípravky proti slimákům a plžům (moluskocidy) (0)
- - růstové aktivátory a stimulátory (0)
- substráty (0)
- zvířata (0)
- osivo (0)
zelí hlávkové
Výčet účinných látek a složek zelí je velmi imponující a na to, jak běžná a málo vážená rostlina v našem jídelníčku zelí je, je i dosti překvapivý. Dle literatury se jedná o vitamíny A, B1, B2, C, K, U (fytochinon), draslík, hořčík, vápník, železo, fosfor.Šťáva z listů se také úspěšně podávala při žaludečních vředech několikrát denně asi půl hodiny před jídly. Při zácpě se tradičně doporučuje krátkodobě 2x denně pozřít asi půl kilogramu kysaného zelí.
Pěstování: Zelí vyžaduje úrodné půdy s dobrou zásobou živin a vysokou vododržností. Pro rané odrůdy volíme lehčí půdy, pro zelí pozdní a skladovatelné půdy těžší, s pH v rozmezí 6 - 7. Zelí zařazujeme do první tratě.
Rané odrůdy pěstujeme z předpěstované sadby, pozdní můžeme vysévat také přímo na stanoviště. V průběhu vegetace zajišťujeme pravidelné zásobování vodou. Sklízíme ručně, skladujeme při teplotě 1 - 2°C a vysoké vlhkosti vzduchu (95%).